Deze boekenkast is op maat gemaakt in een ruime werkkamer op de 1e verdieping van een vrijstaande woning in Bilthoven. Mijn opdrachtgever Albert had zijn werkkamer vol staan met Billy-kasten en waren vanzelfsprekend aan vervanging toe. Ik kreeg van Albert opdracht om voor beide tegenover elkaar staande muren boekenkasten te ontwerpen. Wens van Albert was dat de kasten van eikenhout gemaakt moesten worden en dat het vooral geen saaie recht-toe-recht-aan kasten mochten zijn. Albert wilde graag verrast worden en er moest iets van onnatuurlijks zijn..iets dat het oog en verstand triggert. Het was absoluut niet de bedoeling dat er een bibliotheek zou komen met zo'n standaard trap aan een railing.

Zwevende bibliotheek boekenkast op maat

En zo ontstond tijdens ons eerste gesprek mijn ontwerp dat hier te zien is. Albert heeft links en rechts zwevende boekenkasten laten maken als twee vleugels van de schoorsteen. Dus los van het leuke idee had ik een uitdaging te gaan. Ik geloof niet dat er veel zwevende boekenkasten van dit formaat zijn laten maken! De staanders zijn gemaakt van 25mm zwart MDF. De kopse zijden zijn verstek ingelegd. De liggers zijn gemaakt van verstek gezaagde eiken vloerdelen. Kops hebben ze een dikte van 30mm.

boekenkast van eiken vloerdelen op maat detail planken met zwart MDF staanders meubelmaker INSIGT Utrecht
boekenkast eiken planken onderaanzicht

Ook de schoorsteen met zwart marmeren schouw, die de lange wand in tweeën deelde, mocht niet zomaar tussen twee kasten komen te staan. Je ziet het al voor je, we hebben een muur met twee boekenkasten en daar tussen staat een schoorsteen... Hoe dan ook, de schoorsteen en schouw gaan een rol spelen in het ontwerp. De opdracht was duidelijk! Als ik aan een boekenkast gevuld met boeken denk, denk ik aan massa. Dan denk ik aan een enorme hoeveelheid boeken en gewicht. Terwijl Albert zijn wensen uitsprak zocht ik naar het tegenovergestelde: Massa van veel boeken = gewichtloos... een schoorsteen die de muur en boekenkasten splitst = een schoorsteen die de boekenkasten verbind.

boekenkast op maat van eiken vloerdelen detail liggers meubelmaker INSIGT Utrecht
boekenkast zwevend van eiken detail planken meubelmaker INSIGT Utrecht
Scroll naar boven